Blog

30 Aralık 2016

Geleceğin Enerji Kaynağı…

Günümüzde petrolün fiyatı aldı başını gidiyor. Sebep ne ola ki?

Öyle çok iddialı bir yazı olmayacak kendi hayal ürünlerim belki zorlama komplo teorilerim belkide doktora gitme zamanımın geldiğini belirten düşünceler…

ABD’nin Irak politikası, Suriye’de bitmek bilmeyen iç savaş, Kaddafi’ nin devrilmesi, Rusya’nın Ukrayna’ yı sıkıştırması, AB’nin  Orta Doğu’da başlattığı bitmek bilmeyen karışıklık mı?

Peki ya bunların hepsi daha büyük bir oyunun oyalama taktikleri ise?  Burada bir parantez açıyorum. (

Birçok ülke ömrü dolan nükleer santrallerini kapatma kararı aldı. Bunun yanında yenilerinin inşaatları devam etmekte. Dünya genelinde 440 civarında nükleer santral bulunmakta. Aynı zamanda 70′ e yakın yeni santral inşa edilmekte. Dünya genelinde nükleer santraller aktif olarak kullanılır iken. Türkiye nükleer santral yapacağım dediğinde içeriden dışarıdan herkes çanak tutup “Dünya nükleer santralleri kapatıyor biz inşa ediyoruz olmaz!” dediler. Yok hayır gerekli gereksiz doğru yanlış tartışmasını hortlatmayacağım.

“Güneşi olmayan Almanya enerji ihtiyacını güneşten karşılıyor” haberleri doldu medyaya bir dönem. Almanya kurulumuna başladığı güneş enerji santrallerini bitirdiğinde toplamda 25 milyar kW/yıl  gibi bir enerji üretimi sağlayacak.

)

THY Afrika kıtasında çeşitli ülkelere direk uçuşlar başlattı. Hemen hemen her gün Afrika’da bir ülkeye uçak kalkıyor İstanbul’ dan. Bu kadar yolcu mu var? Kaldı ki havayolu şirketleri yolcudan değil yolcu uçaklarında taşıdığı kargolardan para kazanmakta olduğunu hepimiz biliyoruz. Durduk yere THY’ nin Afrika’da ne işi var sorusu çıktı ortaya. Kimse anlam veremedi en azından seferlerin başladığı zamanlarda.

Yaşadığımız dönemde teknoloji çok ileride 1960 larda bir oda büyüklüğündeki bilgisayarlar şimdi ceplerimizde. Bozulan bir aletin makinanın neden bozulduğunu kimse düşünmüyor. Bozulunca imkanı var ise sadece parçayı yoksa cihazı komple yeniliyoruz. Ama neden bozulduğu sorusunu sormuyoruz. Belki teknolojinin getirdiği kolaylık belki tamir yetimizin olmadığından belkide bu soruyu sormamamız gerektiği öğretildi. Belkide daha üretildiğinde bozulacağı tarih belli idi.

Hep eski insanlardan bahsederiz dayanıklı iş bilir pratik çözümler sunar çalışır emek verir. Şimdilerde ise o eski maharetli insanların torunları olarak neredeyse elimizde bir zanaat yok. Sosyal medyayı çok çok iyi kullanıyoruz ama.

Bir çok Avrupa ülkesi 1970-1980′ lerde olduğu gibi vasıflı vasıfsız işçi alımı yapmayı planlıyor önümüzdeki yıllarda. Sebebi malum genç nufüs az, istatistikler bu şekilde devam ederse yaşlılarına bakmak için bile yabancı işçi alımına gidecekler. Mesela Merkel emekli olup huzur evine çekildiğinde  ihtiyaçlarını karşılamak, yardımcı olmak için yanında bekleyen bir Nijerya’ ile karşılaşabilir.

Sorumu tekrar hatırlatayım hani parantez açmıştım. Orta Doğu’da yaşananlar Afrika’da yaşanan ve yaşanacaklardan dikkatleri uzak tutmak için kurgulanan bir oyundan ibaret ise?

Bir de THY hiç akla gelmedik zamanda Afrika’ya direk uçuşları başlatıp devlet seviyesinde Somali, Nijerya, Kongo gibi Afrika halklarının yardımına koştuk.

Petrol değerli ama alternatifler üretilmekte.

Doğalgaz kıymeti var elektrikten ısınmaya kadar kullanılmakta ama alternatifi mevcut. Güneş ve Rüzgar.

Kömür çevreciler nerede.

Linyit stoklarda çok kalmadı.

“İnsan”

Avrupa’ da % 22 olan 65 yaşın üzerindeki nüfus oranı, Afrika’da % 5’e düşmektedir.

“İnsan”

Selametle…

 

 

Blog
About kohlil