Allame değilim bildiklerim kadarını yazıp bilmediklerimi sormak üzere böyle bir yazı yazma ihtiyacı hasıl oldu.
2002 yılından günümüze süre gelen hükümetin bir çok alanda özellikle savunma sanayiindeki millileştirme çalışmaları tam gaz devam etmekte.
Altay, Tulgar, MILDAR, İHA lar, ATAK, UMTAS, KULAÇ, SARP, İHTAR, TORK, HÜRKUŞ, KHAN.D, BAYRAKTAR, ÇNRA, YERLİ MANDPAS, BOZOK, SAMUR, CİRİT, SOM-J, Siber Füzyon Merkezi, Muharip, MPT-76, Piri Reis, MİLAT, HİSAR, KORKUT, AKKOR, BORA-12, ANKA, MİLGEM, GÖKTÜRK, NEB, KİRPİ, AKREP gibi ve sayamadıklarım.
Yeterli mi? Belki savunma sanayii konusunda iyi bir başlangıç diyebiliriz ama sadece savunma sanayii millileşmesi için peki ya diğer kurumlar?
Eğitim alanında birçok yenilik yapıldı ve teknolojiyi eğitime entegre etme çalışmaları. Göze hoş geliyor evet ama doğru bir yaklaşım mı? Kısmet olur ise başka bir zaman yeterli bilgiye sahip olduğumda yazmaya gayret edeceğim.
Teknoloji, Uzay, Bilişim vs vs çağımıza bir sürü isim biçilmiş aslında çok da önemli değil isminin ne olduğu.
Vakti zamanında çok eski de değil hani 5-10 yıllık bir mesele. Pardus isimli milli bir işletim sistemi çalışmaları vardı. Hatta deneme sürümlerini test etmiştik. Hoş %100 milli denemez Linux Ubuntu sürümünün modifiye edilmiş şekli idi. Şimdi ne oldu? Neden rafa kaldırıldı bilen var mı?
Amerika’da bir üniversite öğrencisinin arşiv içinde arama yapmak için hazırladığı arama motoru günümüzde dünya teknoloji devleri arasında yer aldı. Evet hepimizin internette arama yapmak için kullandığı “Google”. Hatta “Google it” “Google’a sor” terimi bile siyasilere kadar günümüz insanlarına bir terim kazandırdı. Mevzu Google değil. Google sadece bir örnek. Sağladığı hizmetleri biliyoruz zaten Android işletim sistemi olan akıllı telefonlar başta geliyor.
Merak ettiğim konu şu ki;
Türkiye’nin neden hala kendine ait bir işletim sistemi yok? Düz bir vatandaş olarak neden bizler Gmail, Hotmail, Yahoo Mail, Yandex Mail vs vs kullanmak zorundayız? Konudan konuya atlamışım gibi oldu.
Saymış olduğum hizmet sağlayıcıları maillerimiz vasıtası ile banka hesap detaylarımıza kadar erişebilmekte. Türk insanının %80’inin internette kullandığı parolalar aynı olduğu için sadece mail parolalarımız ile hangi bilgilere ulaşılabileceğini varın siz hesap edin. Ha bu arada akıllı telefonlara eklenen “Kişisel verilerinizi parmak iziniz ile güvence altına alın” reklamı var ya çoğumuzun kullanarak telefonumuzdaki resimleri mesajları çevremizdeki insanlardan saklamak için. Resimleri saklayacağız derken “parmak izimizi” ABD’ li teknoloji devi firmalara hediye etmiş oluyoruz bilmem farkında mısınız? Hatırlatayım dedim.
Neyse dönelim mevzuya. Son dönemlerde ard arda gelen terör eylemlerinde her kişi kurum kuruluş ticari marka boy gösterip kınamalar yapıp “Bakın bende kınadım” şovunu yapma yarışına giriyor. Vatan Millet Sakarya nidaları yükseliyor ve iki gün sonra ortalık süt liman eğer başka bir terör eylemi ile “dikkatlerimiz çekilmez ise”!
Amaç millileşme, millileştirme ise gerçekten duruşlarında, davalarında samimi olan tacirlerden, iş adamlarından, vatandaşlarımızdan, devletimizin, hükümetimizin değil, devletimizin desteği ile “Milli İşletim Sistemi” çalışmalarının tozlu raflardan alınıp tekrar masaya yatırılması gerektiğini düşünüyorum.
Selam ile….